Paradontologie
Parodontologia este ramura stomatologiei care se ocupă cu îmbolnăvirea țesuturilor moi și de susținere a dinților, care împreună este cunoscut sub termenul de parodonțiu.
Parodonțiul este alcătuit din gingie, din osul care se află sub acesta, care susține gingia și dinții, și o structură de ligamente care se află între spațiul subțire între os și cimentul care acoperă suprafața rădăcinilor, care se numesc ligamente Sharpey. Prin această structură de ligamente este suspendat și fixat dintele in alveola osoasă, care îi dă o anumită flexibilitate, foarte diferită față de rigiditatea implanturilor osteointegrate.
Această diferență între implanturi (anchilozate rigid in os) și dinții suspendați pe ligamente, este cauza incompatibilității in principiu a dinților cu implanturi dentare, când vorbim de lucrări protetice. Din caseta cauză este mai sănătos și mai sigur, ca lucrările pe implanturi să fie realizate exclusiv pe implanturi.
Parodontita("paradontoza") este forma agravată a inflamației țesuturilor moi(gingivită). Inflamația aceasta se întâmplă din cauza formării/acumulării plăcii dentare(depuneri/tartru) și a acumulării bacteriilor in acesta.
Din cauza igienei insuficiente, (aici să amintim că mulți să amăgesc cu sintagma "dar eu mă spăl de 2 ori pe zi", dar asta nu înseamnă din păcate mai mult decât o prospețime mentolată de 10 minute care maschează problema, dacă igiena nu este făcută doar in grabă) in placa dentară (film de resturi alimentare fine) care se formează în fiecare zi in cavitatea bucală, se formează colonii de bacterii. Aceste colonii sunt susținute de aceste resturi, fiind alimentul lor, simplu spus.
Aceste depuneri de resturi, se formează sau rămân între spațiile interdentare și întâlnire dintre gingie și suprafața dentară. Coloniile de bacterii care au un adevărat ospăț de fiecare dată pe aceste resturi fine, produc la rândul lor substanțe acide prin fermentare, care la rândul lor duc la inflamație. Că urmare a proceselor amintite mai sus, apar primele semne ale unei posibile paradontite(dacă rămân netratate): sângerarea gingivală și mirosul oral neplăcut.
În acest stadiu in mod normal, totul este reversibil, dacă practicile igienei orale corecte sunt însușite și practicate conștiincios. În caz contrar, placa dentară se acumulează între dinți și sub gingii, iritând spațiul subgingival, care pornește un cerc vicios, formând buzunare intre gingie și suprafața dintelui, tot mai adânci, încarce se depune tot mai adânc tartru, care susține tot mai multe colonii de bacterii. Acestea la rândul lor agravează inflamația, tot mai adânc în buzunarul creat, ajungând până la os, rezultând în retracții gingivale și distrucția osoasă graduală. Această distrucție al osului alveolar, care susține dinții, duce la mobilizarea dinților și în final la pierderea lor.
Recapitulând semnele parodontotitei, care să vă îndemne la un consult stomatologic:
-gingie inflamată, sângerândă;
-gingii sensibile și dinți sensibili;
-gust și miros neplăcut in gură;
-retracții gingivale;
-mobilitate dentară.
În stadiile mai avansate ale acestei boli, dincolo de tratamentul de bază, fiind detartrajul, poate fii nevoie și de curățarea pungilor parodontale(ultrasonic și tratament laser ) și curățarea suprafețelor dentare subgingivale, prin metode chirurgicale și non-chirugicale. Aceste tratamente se pot repeta la nevoie, până obținem o gingie sănătoasă, reatașată de dinte, pungi parodontale mai reduse, igienizabile.
Sănătatea parodontală trebuie luată în serios, nu numai pentru sănătatea dinților, dar și pentru prevenirea altor complicații de sănătate, care implică tot organismul nostru.
Bacteriile din pungile parodontale pot ajunge in circuitul sanguin, fapt care poate provoca probleme in organe vitale ale corpului(inima, plămâni sau articulații). Parodontita poate juca un rol important de exemplu și în apariția bolilor cardiovasculare, diabet, etc.).
O perlă veche cunoscută printre medici spunea că, "doar acei dinți trebuie spălați, pe care vrei să îi păstrezi", dar nu e chiar așa. Sănătatea întregului corp incepe din cavitatea bucală. Tocmai din cauza aceasta să avem grijă de ea, dar să avem grijă și ce punem in ea.