- by ge_devel
- februarie 11, 2022
Sfaturi pentru părinți
- Mamele ar trebui să evite pe cât posibil alăptarea în timpul nopții, sau ziua înainte de culcare.
- Mergi cu copilul la control la medicul stomatolog, imediat ce împlinește un an. Chiar și la vârste mici, copiii pot avea probleme de sănătate orală.
- Dinții de lapte trebuie îngrijiți la fel de bine și cu aceeași atenție ca dinții permanenți.
- Încă de la apariția primului dinte de lapte, învață-ți copilul să se spele pe dinți prin jocuri educative.
- Începând cu vârsta de 1 an sau imediat ce îi cresc primii dinți unul lângă altul, ajută-l să folosească ața dentară, o dată pe zi.
- Convinge-ți copilul să se spele pe dinți de două ori pe zi, timp de două minute, cu mișcările corecte, oferindu-i la final o recompensă (nu dulciuri) care să îl motiveze.
- Supraveghează-ți copilul în timp ce se spală pe dinți și asigură-te că execută corect periajul, până la vârsta de 8 ani.
- Învață-ți copilul să se spele pe dinți de mic, cu mișcările corecte: în fața, în spatele și deasupra dinților, să atingă gingiile, dar și pe limbă.
- Nu uita să îți înveți copilul să scuipe pasta de dinți folosită, după periaj. Asigură-te de fiecare dată că nu înghite pasta de dinți cu fluor.
- O dată pe an, mergi cu copilul la dentist pentru a evalua starea de sănătate orală și a preveni problemele din timp.
- Profită de vizita anuală la dentist pentru a-i face copilului un periaj profesionist – este o oportunitate bună de a-ți familiariza copilul cu tehnicile corecte de îngrijire a dinților.
- Periajul profesionist realizat în cabinetul stomatologic îndepărtează petele de pe dinți care rezistă în mod obișnuit, previne cu succes bolile gingivale care pot cauza pierderea dinților la copii și ușurează spălările ulterioare.
- Pentru menținerea sănătății orale a copilului tău, ai grijă la alimentație. Limitează dulciurile, mâncărurile bogate în carbohidrați, sucurile acidulate, chipsurile și biscuiții, pentru că pot eroda smalțul dinților și pot cauza carii.
- Dacă copilul tău practică un sport, cumpără-i o gutiera de protecție, pentru a evita spargerea sau pierderea dinților din cauza micilor accidente, de altfel foarte frecvente la copii. Gutiera trebuie schimbată la fiecare 6 luni.
Sfaturi pentru sănătatea orală a copiilor între 0 și 5 ani
- Copiii sub 2 ani trebuie să se spele pe dinți fără pastă, cu o periuță moale și cu apă.
- Începând cu vârsta de 2 ani, se recomandă folosirea unei paste de dinți cu fluor. Aceasta este singurul tip de pastă care întărește smalțul dinților și înlătură placa dentară în același timp.
- Pentru copilul între 2 și 6 ani, cantitatea de pastă de dinți cu fluor folosită la periaj nu trebuie să depășească mărimea unui bob de mazăre.
- Copiii trebuie să folosească periuțe de dinți cu peri moi, special concepute pentru ei, astfel încât mărimea și forma lor să le permită accesul la toți dinții și un periaj corect.
- Schimbă periuța de dinți a copilului o dată la 3 luni, iar dacă copilul a fost bolnav, imediat după aceea.